icc-nl | icc | archives of global protests | www.agp.org
Nederland, Europa en transgene gewassen

27-1-99, Nederlands Platform Gentechnologie

Met betrekking tot genetisch gemanipuleerde gewassen in de landbouw en voeding is er in Nederland een erg zorgwekkende situatie aan het ontstaan. Steeds meer nieuwe produkten worden tot de markt en in het milieu toegelaten; maatregelen ten gevolge van de nieuwe issues en wetenschappelijke onderzoeken van de laatste tijd lijken in Nederland niet in beleid vertaald te worden.

In veel Europese landen is het afgelopen jaar een duidelijke omslag waar te nemen. In navolging van Oostenrijk en Luxemburg, die zich vanaf het begin tegen de gemanipuleerde soja en mais verzetten, hebben Frankrijk, Griekenland, Denemarken en Engeland min of meer uitgebreide moratoria ingesteld op de verbouw van een aantal transgene gewassen.

Daarnaast zijn er in veel Europese landen vanuit maatschappelijke organisaties aktieve lobbycampagnes gaande die ook om een moratorium op de import van transgene gewassen vragen. Engelse scholen weigeren gemanipuleerd voedsel, in Frankrijk groeit de biologische sector explosief etc. etc.

In Nederland is het opvallend stil. Toch zijn er genoeg redenen om ons aan te sluiten bij een moratorium. Gemanipuleerd voedsel is ook hier op de markt. Mais en soja zitten in een zeer groot aantal produkten, ook in babyvoeding. Lange termijn gevolgen voor de volksgezondheid zijn lang niet allemaal bekend, maar negatieve effekten zullen er zeker zijn. Etikettering is weliswaar verplicht maar werkt inefficient en onvolledig. Bovendien mag en kan etikettering nooit een excuus zijn om onveilige voedingsprodukten op de markt te zetten. Onveilig voedsel hoort niet op de markt te worden toegelaten.

Ook het verbouwen van transgene gewassen in Nederland baart ons zorgen. Ons land kent een opvallend groot aantal proefvelden met gemanipuleerde planten. Op vele plaatsen worden transgene gewassen getest, zonder dat er gedegen onderzoek naar de risiko's voor het milieu en voor onze gezondheid plaatsvindt.

In deze situatie dient verandering te komen. Het kan en mag niet zo zijn dat Nederland als laatste Europees land de gevaren van transgene landbouw onder ogen ziet. Vandaar dat wij nu een beroep doen op maatschappelijke organisaties om zich uit te spreken over gemanipuleerde voeding en landbouw en om onze oproep tot een moratorium op verbouw en import van transgene gewassen te ondersteunen.

Stuur onderstaande verklaring naar BPSC@xs4all.nl of FAX 020-6937681
Reageer leifst voor 5 februari 1999!

Het Nederlands Platform Gentechnologie roept het Nederlandse Parlement en de Regering op tot het onmiddellijk instellen van:

a) een moratorium op de verbouw van transgene gewassen, en
b) een moratorium op de import van genetisch gemanipuleerde (transgene) gewassen en voedingsmiddelen.

Er zijn een aantal redenen die een moratorium rechtvaardigen:

  1. Landbouwkundig: transgene gewassen kruisen uit en bedreigen daarmee producenten en produktiemethodes die vrij wensen te blijven van dit soort gewassen. De risikobeoordelingen zijn onvolledig en onvoldoende. Hierdoor blijven reeele risiko's buiten het gezichtsveld.
  2. Ecologische risico's: transgene gewassen en de herbicides die daarbij gebruikt worden, hebben een negatief effekt op nuttige insekten, zoogdieren (o.a. bijen, vlinders en vogels) en planten.
  3. Consumentenveiligheid: Er is concreet en tastbaar onderzoek dat de schadelijkheid van transgene planten aantoont. Bij voederproeven werden ernstige orgaanafwijkingen geconstateerd. De huidige veiligheids-beoordelingen worden uitgevoerd op een manier die deze schadelijkheid niet zichtbaar maakt. Hiermee wordt een schijn van veiligheid gecreeerd die onjuist is. Alle tot nu toe toegelaten transgene voedingsmiddelen dienen opnieuw onderzocht te worden. Daarnaast is er ernstige bezorgdheid over het ontstaan van nieuwe prionziektes.
  4. De toenemende macht van een paar transnationale ondernemingen op de wereldmarkt van zaden is een direkte bedreiging voor de positie van boeren in landen in zowel het Zuiden als het Noorden. Hierdoor ontstaat een volledige en gevaarlijke afhankelijkheid van deze multinationals.
  5. Er is toenemende kritiek vanuit de wetenschappelijke wereld op transgene gewassen. Gewaarschuwd wordt voor de "complete onvoorspelbaarheid" van dit soort gewassen. Deze planten horen vooralsnog in het laboratorium thuis en niet op het land of in de schappen van de supermarkt.

Wij/ik steun(en) deze oproep:
naam organisatie en/of woonplaats:
plaats, datum:


icc | cologne 99 | www.agp.org | www.all4all.org