nadir start
 
initiativ periodika Archiv adressbuch kampagnen suche aktuell
Online seit:
Sun Sep  8 22:24:56 1996
 

Dokumentation --- Zensur von www.xs4all.nl
Text date: 06.09.1996
Author: Francisco van Jole
Quelle/Source: DAILY PLANET

DAILY PLANET Vrijdag 6 september 1996 editie: 3.84

1. DUITSLAND ZET CENSUUR DOOR

Een aantal Duitse Internet-providers, verenigd in de Internet Content Task Force, ontzegt haar abonnees de komende vier weken de toegang tot de webpagina`s van XS4ALL. De ICTF is gisteren tot de actie overgegaan op verzoek van de Duitse justitie omdat XS4ALL een site herbergt waarop exemplaren van het verboden blad Radikal te vinden zijn. Dit blad zou onderdeel uitmaken van een terroristische organisatie. Een soortgelijke maatregel werd eerder genomen tegen een Amerikaanse provider waar de zogeheten Zundel-site te vinden is: een homepage van een notoire nazi die de holocaust ontkent. Overigens vallen ook de sites van de Amerikaanse provider server.com onder de maatregel.

De ICTF is een werkgroep van de Electronic Commerce Forum, een verzameling providers en uitgevers, zoals EUnet, Springer en Bertelsmann, die zich richten op de commerciele ontwikkeling van het net. De werkgroep is opgezet vanuit het idee dat providers een zekere verantwoordelijkheid dragen voor het materiaal dat via Internet opvraagbaar is. De ICTF wil door middel van adviezen en zelfregulering voorkomen dat providers juridisch vervolgd kunnen worden op grond van die verantwoordelijkheid.

In een motivatie, te vinden in onder meer de.org.politik.spd verklaren de providers tot de actie over te zijn gegaan onder druk van de Duitse justitie. Weigering van de censuurmaatregel zou kunnen leiden tot inbeslagname van de apparatuur van de providers. Zoals verwacht sorteert de maatregel geen enkel effect, behalve dan dat alle aandacht nu is gericht op een blad dat anders vermoedelijk vrijwel niemand zou lezen omdat het stijf staat van de dogma`s en kretologie. Tal van andere sites voeren inmiddels kopieen van het blad zodat de censuur ook praktisch niets uithaalt. De Duitse justitie heeft de komende vier weken de tijd om dat te ontdekken.

(c) Francisco van Jole