"Ens oposem als tractats de lliure comerç si no serveixen per eradicar la pobresa"
http://www.canalsolidari.org/web/noticies/noticia/?id_noticia=5284
Eduard Cantos, d'Intermón Oxfam, ha participat aquesta setmana en el primer Fòrum Social de les Amèriques, que ha aplegat a Quito més de 800 ONG i 10.000 persones per debatre sobre alternatives als TLC.
Redacció (30/07/2004)
Pots fer una primera valoració de com va el Fòrum, del nivell de les intervencions, acords arribats, assistents i alguns dels temes que més preocupen els llatinoamericans?
El nivell de les intervencions és molt variat. Només en esdeveniments autogestionats estem parlant de més de 300 actes. Però en general el nivell d'anàlisi i debat és molt alt, tot i que no és l'objectiu d'aquest tipus de fòrums arribar a declaracions finals tancades: es tracta més aviat de crear o unir corrents de pensament. Els temes que preocupen són molts, però destacaria el Tractat de Lliure Comerç, la biodiversitat, la violència, la justícia social, el deute extern, els Drets Humans i el gènere.
I més enllà dels continguts, quin és l'ambient que es respira a Quito?
Aquest és el primer Fòrum Social específic de les Amèriques i això ha de convertir-lo en alguna cosa especial... Quito és un entorn fabulós, però a més l'ambient és molt bo. Els taxistes et pregunten i et donen la seva opinió: "Esto del TLC nos va fregar". El dimecres es va realitzar una marxa multitudinària per la ciutat i la gent ens donava suport amb els clàxons dels cotxes i crits d'alè. I els que participem al fòrum.... expectatives, interès i molta reflexió. No sé si una altra Amèrica és possible, però el que és cert és que altra Amèrica és necessària.
Quina és la posició d'Intermón Oxfam en aquest Fòrum Social de les Amèriques? Us oposeu a l'existència de tractats de lliure comerç en el continent americà?
La nostra postura és la mateixa que venim defensant en altres fòrums internacionals: entendre el comerç com a eina de desenvolupament que també doni oportunitats a les poblacions i països menys afavorits. En el cas d'Amèrica, ens oposem als tractats de lliure comerç si aquests perjudiquen els seus pobles i no són un instrument per a l'eradicació de la pobresa i la promoció del desenvolupament sostenible. El TLC (Tractat de Lliure Comerç) d'Amèrica del Nord va resultar ser molt perjudicial en molts aspectes per a Mèxic. I el TLC per als països andins, que encara no s'ha aprovat, no sembla portar un camí millor.
I com han perjudicat els tractats de lliure comerç les dones americanes, un dels col·lectius tradicionalment més desprotegits?
L'obertura comercial a l'Amèrica Llatina ha generat més treball precari per a les dones. Gairebé una quarta part guanya només el salari mínim i no estan gens protegides per la legislació laboral.
Quin protagonisme tenen les comunitats indígenes en aquest Fòrum i quins models de desenvolupament proposen per al seu continent i els seus pobles?
Sens dubte tenen un paper protagonista i, especialment, als països andins on conformen àmplies majories de població. Sobre el tema de l'agricultura, per posar un exemple, consideren que amb el nou model agroexportador que s'imposa des dels països del Nord, la seva agricultura familiar està en perill de mort. En aquest sentit, desenes d'organitzacions populars de la regió andina van llançar una declaració denunciant el TLC, perquè consideren que estan amenaçats per un model homogeneïtzador que amenaça la biodiversitat i riquesa dels seus cultius tradicionals.
Al Fòrum Social s'ha identificat la corrupció dels governs a l'Amèrica Llatina com un dels problemes per al desenvolupament del continent?
Sens dubte els governs d'aquests països tenen la seva pròpia responsabilitat, encara que no hem d'oblidar que, en moltes ocasions, aquesta corrupció afavoreix interessos d'altres països. Han de ser principalment els ciutadans articulats en societat civil els que la combatin, tot i que els països rics també tenim responsabilitats i certa capacitat d'influència. I en aquests casos, hem d'actuar actuar.
Com va la campanya 'Comerç amb Justícia' i com es rep en fòrums internacionals de la societat civil com aquest? Com implique les ONG del continent americà?
A l'Amèrica Llatina, la campanya 'Comerç amb Justícia' centra els seus missatges en la lluita contra l'ALCA i els Tractats de Lliure Comerç i, per tant, la nostra participació es mou en aquest marc més ampli. En concret, al FSA ens hem aliat amb l'IFAT (Organització Internacional de Comerç Just) i el Comitè Interuniversitari de lluita contra el ALCA per 'fer bulla'. Fins al moment, 7.000 persones han signat una petició per dir 'No' als TLC que perjudiquen els nostres pobles.
I creieu realment que aquesta 'bulla' dels moviments socials finalment serà escoltada pels governants i que alguna cosa realment canviarà en els pròxims anys?
És cert que des de Seattle, en 1999, sembla que la societat civil, especialment la del Nord, s'ha tret la mandra per sortir al carrer contra el que creiem que no està bé. Si funciona? Pensem que sí, almenys per saber que som molts els que creiem que un altre món és possible. Estem convençuts que aquest primer Fòrum Social de les Amèriques, com a part d'un procés mundial més ampli, serà útil per a la construcció de propostes i alternatives.
Que creus que es materialitzaran les propostes sorgides en aquest FSA?
Cal recordar que l'objectiu d'aquest Fòrum Social no és arribar a propostes o declaracions finals. Els resultats d'aquest tipus d'esdeveniments es materialitzen en forma d'un coneixement més profund i l'articulació de les societats civils dels distints països. La comprensió per part de tots de la complexitat i interdependència dels problemes del continent, i la convicció que a problemes complexos no serveixen solucions simples.
Canal Solidari-OneWorld ha mantingut una entrevista online amb Eduard Cantos. Accedeix al text complet.
tlc | català | www.agp.org