Live 8:
Bonança dels mitjans corporatius

per L...)A 08 jul 2005 02:58:25 | http://barcelona.indymedia.org/newswire/display_any/190881

Campaña de desinformació i operació de relacions públiques a nom del G8

Live 8: Bonança dels mitjans corporatius
Michel Chossudovsky

Live 8, "el major concert" en viu, s'ha presentat a l'opinió pública del món com "campanya de sensibilització" en solidaritat amb Àfrica. El seu objectiu assenyalat era pressionar als líders del Grup dels Vuit (G8) perquè augmentin l'ajuda externa i cancel·lin el deute dels països més pobres del món.

En les paraules del seu promotor Bob Geldof, Live 8 ha proporcionat una "oportunitat única" per a salvar un continent d'un desastre humanitari.

Els concerts de Live 8 organitzats en els vuit països més industrialitzats (així com a Sud-àfrica), no obstant això, no van ser pensats per a recollir diners per als països més pobres del món.

De fet tot el contrari.

Live 8 és una iniciativa multimillonaria, que llançarà beneficis enormes per als seus patrocinadors corporatius, incloent Time Warner, el gegant conglomerat mediàtic basat als Estats Units, la Ford Motor Company, a través de la seva filial sueca Volvo, i Nokia, l'empresa de telèfons cel·lulars, a més del grup britànic EMI Music, que ha establert un arranjament altament lucratiu amb els organitzadors de Live 8.

AOLTime Warner, que controla els drets de transmissió ràdio-televisiva en EUA, va autoritzar a la companyia Walt Disney la difusió televisiva en ABC i en una miríada d'estacions de televisió i ràdio afiliades, incloent Premiere Ràdio Networks, XM Satellite Ràdio i la Xarxa MTV de Viacom (per cable). AOL també té els drets d'exclusivitat "en línia" per a l'esdeveniment en Internet.

El temps de sortida a l'aire en TV ha estat venut als millors postors al voltant del món. S'espera milions de dòlars d'ingressos per publicitat en la transmissió de l'esdeveniment, a més de les repeticions, els video-clips, la transmissió en Internet i els DVDs, que estaran disponibles comercialment.

Segons els productors, Live 8 es registrarà com "la transmissió global més gran de la història". Els organitzadors esperen -a través de la TV, de la ràdio i de la Internet- arribar a a unes 5.5 mil milions de persones, o al 85 per cent de la població del món. La indústria publicitària té un distingit conservador de dos mil milions d'espectadors potencials, aproximadament un terç de la població del món.

Des de lluny, aquesta és la major operació publicitària de la història, que omplirà les butxaques dels promotors, productors, patrocinadors corporatius, a més dels royalties acumulats a favor dels artistes i "celebritats". Un petit percentatge dels ingressos podria assignar-se a organitzacions caritatives implicades en els països en desenvolupament, però aquest no és l'objectiu assenyalat per Live 8.

La Ford Motor Company ha utilitzat l'esdeveniment per a promoure la seva divisió sueca d'actuacions de luxe, Volvo, amb spots publicitaris durant la transmissió en EUA Volvo també ha proporcionat el transport per als artistes cap a i des dels concerts de Londres i Filadèlfia, com també una suite VIP d'entreteniment en el concert de Filadèlfia. (vegi's http://www.adage.com/news, juny 30, 2005).

"L'esdeveniment, va dir el portaveu de la companyia, Soren Johansson, "calça amb el ADN de la companyia" i "apel·la a les emocions de la gent". Un dels spots televisius de la Volvo presenta a la guanyadora del premi "Volvo per a la vida", Rosamond Carr, "qui administra un orfanat a Rwanda, i dos altres que parlen sobre els valors de Volvo i la seva raó d'involucrar-se en el Live 8". (Ibid)

Per la seva banda, s'estima que Vonage, l'empresa telefònica basada en els EUA, ha gastat una suma "de 'sis xifres' per a ser un dels principals patrocinadors de la cobertura radial a través de Premiere Ràdio Networks". També difondrà un horari Live 8 en les xarxes de MTV.

El negoci amb EMI

En un acord multimilionari amb els organitzadors de Live 8, el grup britànica EMI Music ha assegurat els drets exclusius als DVDs dels concerts en sis dels països G8: EUA, França, Gran Bretanya, Regne Unit, Itàlia i Alemanya: "Una portaveu de la EMI va dir que, una vegada que les vendes hagin cobert el cost de la bestreta, es pagarien 'royalties molt generosos' a Live 8 sobre el saldo de les vendes".

En les paraules de Bob Geldof, "tinc l'esperança que serà el DVD més venut de la història".

Mentrestant, l'esdeveniment ha contribuït a engrossir els valors de la borsa, com el cas de EMI, les accions del qual han triplicat el seu nivell de 2003.

Distorsió de les causes de la pobresa global

Els concerts estan totalment desproveïts de contingut polític. Es concentren en clixés simples i enganyosos. Utilitzen la pobresa com una eina de màrqueting i un truc de propaganda cap als consumidors, a fi d'augmentar el nombre d'espectadors i oïents per tot el món.

Live 8 crea un aura d'optimisme. Transmet la impressió que la pobresa es pot vèncer de una tacada. Solament es necessita bona voluntat. El missatge és que els líders del G8, juntament amb el Banc Mundial i el FMI, estan compromesos, en última instància, amb l'alleugeriment de la pobresa.

Referent a això, els concerts són part del procés més ampli de desinformació mediàtica. S'utilitzen com operació oportuna de relacions públiques per al primer ministre Tony Blair, amfitrió de la cimera G-8 en Gleneagles, Escòcia. Tony Blair apareix intensificant la seva campanya per a convèncer a les altres nacions G8 "que actuïn enfront de la pobresa".

La proposta de condonació del deute del G8.

Live 8 no qüestiona, ni abasta, l'agenda política del G8, que contribueix directament a generar pobresa; tampoc qüestiona el paper del Banc Mundial, que ara té a Paul Wolfowitz al timó, arquitecte neo-conservador de la invasió de L'Iraq.

A l'abordar la condonació del deute, Live 8 ni tan sols esmenta els impactes de la "medicina econòmica" del Banc Mundial i FMI, imposada als països més pobres del món en benefici dels creditors occidentals.

Aquestes reformes macroeconòmiques letals han contribuït a l'empobriment de milions de persones. Obliguen a paíssos a clausurar les seves escoles i hospitals, privatitzar els seus serveis públics i vendre els sectors més rendibles de la seva economia nacional al capital estranger. A canvi, el G8 promet augmentar l'ajuda externa i proporcionar un alleugeriment simbòlic del deute. Aquestes reformes maten i el G8 no és la solució, sinó la causa. L'actor Will Smith es va dirigir a la multitud en els escenaris del concert, convidant-los a "espetegar els dits", com recordatori que cada tres segons, un nen mor a Àfrica. El que va obviar esmentar és que la causa principal de la mortalitat infantil a Àfrica són les letals reformes macroeconòmiques.

Bob Geldof veu un augment en l'ajuda externa, totalment fora de context, com "oportunitat única" per a eradicar la pobresa, quan de fet, l'increment proposat en els fluixos d'ajuda per part dels països rics del G8 conduirà a resultats exactament oposats.

Un percentatge gran del deute d'aquests països es deu al Banc Mundial, al FMI i al Banc Africà de Desenvolupament.

Per a abordar aquesta problemàtica, en efecte els Ministres de Finances del G8 havien formulat una proposta, que consisteix en "la condonació" del deute pendent amb aquestes tres institucions financeres internacionals, dels 18 països altament endeutats. La xifra esmentada del deute condonat era de l'ordre de 40 mil milions de dòlars. Al mateix temps, es va expressar un compromís vague amb l'augment dels fluixos de l'ajuda externa cap a la meta de 0.7% del GDP (http://www.g8.utoront o.ca/finance/fm050611dev.htm)

Quin s'amaga darrere d'aquesta "proposta aparentment raonable de condonació del deute"?

El FMI, el Banc Mundial i el Banc Africà de Desenvolupament mai cancel·len ni condonen els deutes pendents.

Ja que ells no perdonen els deutes, el G8 s'ha compromès a rembolsar als creditors multilaterals, actuant per part dels països més pobres del món.

On aconseguiran els diners?

Per a cada dòlar de la "anul·lació de deute" a les institucions financeres internacionals, el G8 reduirà el fluix d'ajuda externa a aquests països. És a dir que l'ajuda externa destinada per a finançar programes socials molt necessitats ara entrarà directament a les caixes del FMI i del Banc Mundial. No hi ha res de nou en aquest mecanisme financer. L' han utilitzat repetidament des de l'inici de la crisi del deute.

"Una xarxa de seguretat social " per al FMI i el Banc Mundial

Del que es tracta no és tant d'un programa de condonació del deute, quant que un procés de "reemborsament" que serveix directament els interessos dels creditors.

El tracte constitueix una "xarxa de seguretat social" molt necessària per als creditors multilaterals. Assegura un fluix de liquiditat cap a aquestes institucions, mentre que manté als països més pobres del món sota el ferm domini del FMI i del Banc Mundial. També evita que aquests països declarin una moratòria al seu deute extern.

El President Bush ho ha dit molt clarament. Els diners pagats al Banc Mundial a nom d'aquests països, "provindrà de pressupostos d'ajuda existents". El programa de "condonació del deute", àdhuc si és acompanyat d'un augment en els compromisos de l'ajuda exterior, donarà lloc a una compressió significativa dels fluixos veritables d'ajuda externa cap als països altament endeutats.

Els augments proposats en els compromisos de l'ajuda exterior són il·lusoris, ja que els diners es destina als creditors multilaterals. I el tracte serà posat en execució solament si els països endeutats prometen complir amb el conjunt usual de reformes de "lliure comerç", sota la supervisió de Banc Mundial i el FMI.

Una condició addicional, que emana directament de l'administració Bush, es relaciona a la "governabilitat". Requereix que aquests països "es democratitzin", segons el model nord-americà, sota la supervisió occidental, i realitzin "eleccions lliures", seguint l'exemple de L'Iraq i Afganistan.

Comentaris finals

Els concerts són útils per a distreure l'atenció pública de la guerra conduïda a L'Iraq per EUA i el Regne Unit, i de la relació més àmplia entre la guerra i la pobresa global. Ni una paraula es va esmentar en els concerts sobre el fet que George W. Bush i Tony Blair són considerats "criminals de guerra", sota el dret internacional.

És més, Live 8 tendeix a soscavar totes les formes de disconformitat, expressades amb claredat i sentit, cap a l'agenda política del G8. A excepció de l'esdeveniment sud-africà, que va incloure la presència de Nelson Mandela, els concerts estan desproveïts d'una comprensió i un compromís més amplis.

Live 8 soscava tant el moviment anti-globalització, com el anti-guerra. Desvia l'opinió pública i distreu l'atenció mediàtica del moviment de protesta contra el G8. També serveix per a minar l'expressió de veus més radicals contra el Nou Ordre Mundial.

De manera més general, l'esdeveniment inculca un ambient d'ignorància entre els milions de persones que escolten la música i que tenen la sensació de fer una mica positiu i constructiu. I no obstant això, no es presenta cap dels elements centrals requerits per a entendre les causes de la pobresa global.

Als patrocinadors corporatius del Live 8, incloent Bob Geldof, el Grup EMI, AOL Time Warner, el Ford Motor Company, Nokia, MTV, la companyia Walt Disney, etc.: "Siguin conseqüents amb el que diuen".

Si vostès realment estan compromesos amb l'alleugeriment de la pobresa, donen tots els ingressos d'aquesta operació mediàtica multimillonaria, incloent els rèdits generats pels patrocinadors corporatius, xarxes de televisió, empreses publicitàries, royalties acumulats per les celebritats i artistes, a la gent d'Àfrica. Deixin que utilitzin aquests diners com creen convenient, sense interferència de donants ni de creditors.

Als/les Africans/es. No es deixin enganyar per una gegantesca operació mediàtica corporativa, on la pobresa s'utilitza com insígnia, per a atreure a consumidors i guanyar diners. Declarin la moratòria en el seu deute al FMI i al Banc Mundial.

Michel Chossudovsky és professor d'economia a la Universitat d'Ottawa i director del Center for Research on Globalization (CRG). És autor de The Globalization of Poverty and the New World, segona edició, Global Research, 2003.

www.GlobalResearch.ca

Mira també:
http://www.lahaine.org/articulo.php?p=8614&more=1&c=1


g8 | català | www.agp.org