Després de tan sols 20 mesos en el poder, el president dimiteix per la convulsió social generada per la Llei d'Hidrocarburs i l'exigència de les ciutats de Santa Cruz de la Sierra i El Alto d'obtenir la seva plena autonomia del Govern.
Claudia Riquelme / Europa Press (07/06/2005)
Enmig de la pitjor crisi política del seu mandat i després dels convulsionats 20 mesos de Govern, el president de Bolívia, Carlos Mesa, va presentar en la nit de dilluns passat la seva renúncia al càrrec i va afirmar que "el país s'està enfonsant".
"La meva responsabilitat acaba el dia que el Congrés nacional prengui la decisió. No estic deixant la meva responsabilitat", va explicar. En un missatge televisat a tota la nació a través del senyal de l'estació ATB, el mandatari --que va assumir el 17 d'octubre del 2003 després de la caiguda del seu antecessor, Gonzalo Sánchez de Lozada-- va anunciar que va decidir dimitir pel benestar del país.
Visiblement emocionat, Mesa va reconèixer que el seu mandat no va assolir les metes marcades per la tensió generada per una controvertida Llei d'Hidrocarburs i l'exigència de les ciutats de Santa Cruz de la Sierra i El Alto d'obtenir la seva plena autonomia del Govern.
Després d'una mica més de dues setmanes de tensions socials, vagues i avançades de camperols que mantenen assetjats 78 accessos a la capital i les zones frontereres amb Xile, Argentina i Brasil, Mesa va fer una crida "al seny dels sectors que estan demanant la nacionalització dels hidrocarburs", al mateix temps que va advertir als bolivians sobre "el risc" que tenen les seves peticions d'autonomia.
Segons la Constitució del país, davant la dimissió del cap de l'Executiu hauria d'assumir la presidència el president del Senat, Hormando Vaca. Si ell no accepta o és rebutjat pel Congrés, ho hauria de fer el líder de la Cambra dels Diputats, Mario Cossio, o, com a tercera opció, el president del Tribunal Suprem, Eduardo Rodríguez.
Evo Morales demana també la dimissió dels presidents de les Cambres
Per la seva banda, el líder dels productors de coca Evo Morales, diputat i president del Moviment al Socialisme (MAS), un dels principals opositors a Mesa, va dir que la renúncia del mandatari "no és suficient" i que ara el poble bolivià espera que els presidents de les Càmeres de senadors i diputats imitin el gest del president.
Morales, qui ha liderat la revolta social i política boliviana, va exigir que sigui el president del Tribunal Suprem qui assumeixi el lideratge del Poder Executiu "per escurçar així els temps i poder cridar a eleccions", segons va explicar.
Les manifestacions, protestes, intercanvis de trets, bloquejos de camins, barricades i protestes que es produeixen des de fa gairebé tres setmanes i que es van aguditzar en l'última no van cessar aquest dilluns, malgrat la crida de la Conferència Episcopal Boliviana i del propi Papa Benedicto XVI, qui des de Roma havia fet una crida a la pacificació de la nació.
Els bolivians viuen una gran escassesa de productes bàsics i fins i tot no existeix disponibilitat de combustible per mobilitzar vehicles i fàbriques. Entre els productes que ja no es troben en els comerços del país, eminentment agrícola, es troben el pa, la llet, el pollastre, les verdures i el sucre.
Canal Solidari-OneWorld 2005