icc-nl | icc | archives of global protests | www.agp.org
Biologische landbouw en biotechnologie

Samengesteld door Biotechnologie Archief NoGen (http://www.dds.nl/noticias/~nogen)

Genetisch gemanipuleerd en toch biologisch?

Er is de biotech-industrie veel aan gelegen gentechnologie toegelaten te krijgen tot erkende biologische landbouw. In de VS was dit bijna gelukt. In het voorjaar van 1998 woedde een hevige strijd over de vraag of in de zogenaamde Organic Standards (die bepalen wanneer een product biologisch mag worden genoemd) gentech als toegestane techniek kon worden opgenomen. Het ministerie van landbouw (USDA) had dit voorgesteld. Ruim 50.000 bezwaarschriften kreeg USDA, en een felle maatschappelijke diskussie die de acceptatie van gentechnologie niet echt bevorderde. Na een half jaartje kwam notabene Monsanto met een verzoek de kwestie drie jaar uit te stellen. Hiermee haalde het bedrijf de druk van de ketel. En bovendien is er over drie jaar, zo verwacht Monsanto, meer informatie over de 'positieve invloed’ van genetisch gemanipuleerd zaadgoed. De voort denderende introductie van dergelijk zaadgoed stelt de biologische landbouw misschien voor voldongen feiten als er geen ander dan gentech zaaigoed meer is. In 1998 (drie jaar na de introductie) is al 30% van de in de VS geteelde soja genetisch gemanipuleerd.

Biologisch is niet gemanipuleerd!

Uit een folder van het platform Biologica (<biologic@xs4all.nl>) waarin de keurmerken EKO en Demeter vertegenwoordigd zijn: De biologische landbouw wil geen gentechnologie omdat er vele vragen leven over de veiligheid en de beheersbaarheid van deze techniek. Maar bovenal omdat de biologische landbouw wil blijven uitgaan van natuurlijke processen, zodat de boer niet steeds afhankelijker gemaaakt wordt van externe factoren. De biologische landbouw toont aan dat voedselproductie zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen mogelijk is en heeft derhalve geen behoefte aan een onzeker avontuur met gentechnologie. Alhoewel de biologische landbouw en u als consument nooit gevraagd heeft om gentechnologie, blijkt het moeilijk om als biologische landbouw gentech-vrij te blijven. Zo kunnen genetisch gemanipuleerde organismen overwaaien naar biologische landbouwgronden, bijvoorbeeld door middel van stuifmeel. (November 1998)

Wereldwijde Biologische producenten tegen gentechnologie

Organisaties uit zestig landen, deelnemers aan de jaarlijkse conferentie van de Internationale federatie van Biologische boeren (IFOAM) (21-11-1998 Mar del Plata, Argentinië), ondertekenden een declaratie tegen het gebruik van gentechnologie in de biologische landbouw.

"IFOAM roept alle overheden en regelgevende instanties op onmiddellijk het gebruik van genetische manipulatie in de landbouw en voedselproductie te verbieden, omdat het leidt tot:

Praktijken die onverenigbaar zijn met de principes van duurzame landbouw, zoals die geformuleerd zijn door IFOAM".

Genetische manipulatie is de grootste bedreiging die de biologische landbouw de komende jaren te wachten staat. Omdat het op moleculair niveau tot in het diepste ingrijpt beinvloedt het voor altijd het microbacteriele bodemleven (waarvan slechts 20% bekend is), het ruwvoer en additieven voor het vee, rauw en bewerkt voedsel en vitamines. Ook dienen we ons bij gebruik van gentechnologie vragen te stellen over de mest van vee, de kwaliteit van biologische voedergewassen als katoenzaadmeel en alfafameel. Maisgluten worden genoemd als mogelijk pesticide in biologische landbouw, maar wat als het afkomstig is uit gentech-mais?

Op alle nivo's in de voedselproductieketen speelt gentech een rol en bedreigt daarmee de biologische landbouw, die nog niet geheel onafhankelijk is van de gangbare productieketen. Biologische zaaigoedbedrijven worden nu in Nederland opgezet, onder andere door de Stichting Zaadgoed.  De leerstoelgroep Technologie en Agrarische Ontwikkeling (TAO) aan de Landbouw Universiteit Wageningen (joost.jongerden@tao.tct.wau.nl) doet sedert enkele jaren in samenwerking met de Alternatieve KonsumentenBond (www.pz.nl/akb) en het Louis Bolk Instituut onderzoek naar de mogelijkheden van en voorwaarden voor biologische zaadveredeling.


icc | cologne 99 | www.agp.org | www.all4all.org