(Bewerking van Third World Resurgence nr 97, Editor's Note)
Het strijdperk over de toekomst van de wereldvoedselproductie.tekent zich steeds duidelijker af. Aan de ene kant staat een handvol giga-concerns die met genetisch gemanipuleerd voedsel bezig zijn de wereldvoedselproductie te domineren. Daartegenover staat een wereldwijd groeiende beweging van volksbewegingen, NGO's en individuen.
De concerns vragen exclusieve eigendomsrechten (patenten) aan op genetisch gemanipuleerd zaadgoed van de meest gebruikte voedselgewassen. Met agressieve promotie-campagnes voor het gebruik van dit zaaigoed proberen de concerns monopolie-posities te verwerven in de wereldvoedselproductie. Een sleutelrol speelt de zogenaamde Terminator Technology (TT), die het boeren onmogelijk maakt zaden uit een oogst te gebruiken voor het inzaaien van een nieuwe oogst, omdat de TT zaden uit een oogst onvruchtbaar maakt. Als boeren eenmaal overgehaald zijn zaadgoed met TT te gebruiken (omdat hogere opbrengsten in het vooruitzicht worden gesteld), zijn ze vervolgens voor zaaigoed ieder jaar afhankelijk van de concerns.
De terminator-technology is in handen van het Amerikaanse bio-chemie-concern Monsanto (die eind 1996 in Nederland bekend werd als producent van genetisch gemanipuleerde soja, die in 60% van de levensmiddelen zit verwerkt). De laatste twee jaar is Monsanto uitgegroeid tot een van de grootste biotechnologie-bedrijven, door een fenomenale serie aankopen van met name zaaigoedbedrijven. Monsanto en vijf anderen (Novartis, AgrEvo, DuPont Zeneca en Dow), staan op het punt de controle over de voedselproductie te verwerven.
In de zomer van 1998 hield Monsanto een agressieve en inhoudelijk dubieuze advertentie-campagne in Engelse media. Volgens Monsanto is genetisch gemanipuleerd voedsel; niet alleen veilig, het is zelfs het antwoord op het hongerprobleem in de wereld.
Tegenover deze bedrijfsbelangen staat een wereldwijd groeiende beweging van volksbewegingen, NGO's en individuen. Het verzet tegen het offensief van de concerns uit zich divers. Zo is er directe actie door individuen en organisaties als GenetiX die in UK proefvelden met genetisch gemanipuleerde gewassen verstoren. Ook in Duitsland en Ierland vinden dit soort acties (al dan niet openlijk) plaats.
In India verzetten militante boerenorganisaties, zoals de KRRS, zich met directe acties tegen zaadgoed concerns, zie 'Oorlog tegen Monsanto'
Cargill zag z'n meubilair op straat terug, vermengd met nieuwe gewasvarieteiten, die de boeren kennelijk niet aanstonden. Monsanto overkwam eind 1998 hetzelfde, en zag bovendien verschillende proefvelden genetisch gemanipuleerd katoen in vlammen op gaan. Andere activisten proberen de Indiase overheid zo ver te krijgen dat deze zich inzet voor mobilisatie van 'derde-wereld' landen tegen de terminator technology.
Volgens sommige berichten is Monsanto zich aan het terugtrekken uit de TT-business. (Zie Monsanto and Teminator Technology) Dit zal echter niet meer blijken te zijn dan een tactische operatie, omdat het economisch belang van dergelijke technieken potentieel erg groot is. Monsanto's concurrent Zeneca ontwikkelt, zo bleek enige maanden geleden, een zelfde soort technology, door critici the Verminator gedoopt.
Directe actie is van onschatbaar belang in de strijd tegen biotech-gewassen, maar zeker zo belangrijk is het informeren van mensen over de gevaren van een voedselvoorziening gebaseerd op genetische manipulatie. Als reactie op Monsanto's advertentie-campagne is in UK een hausse aan publicaties en nieuwsbrieven op gang gekomen die duidelijk maken dat genetisch gemanipuleerde gewassen een bedreiging vormen voor boeren, bio-diversiteit en voedselveiligheid.
Lees over de achtergrond van biotechnologie het artikel Biodiversiteit als strategische grondstof, waarin aan bod komt:
a. Waarom wil de Industrie patenten op levend materiaal
b. Biotech als bedreiging voor boeren
c. bedreiging voor biodiverstiteit
d. bedreiging voor voedselveiligheid.